Rondle jako kluczowe wyposażenie kuchni

Rondle to podstawowe oprzyrządowanie wszelkiej kuchni. Jest nieodzowna do przyrządzenia wszelakiego rodzaju posiłków. Smażenie to jedna z podstawowych kuchennych czynności. Ażeby jej praktykowanie było praktyczne, a uzyskane jedzenie dobre i zdrowe, potrzebna jest dobra patelnia.

fabrykaform.pl/dzbanki_i_termosy-k1013.html
Autor: Sergey Galyonkin
Źródło: http://www.flickr.com
Patelnie klasyczne to wszechstronne narzędzie ze spłaszczonym spodem i płytkimi skrajami, którego można stosować do smażenia każdej potrawy. Ta z powiększonymi obrzeżami przyda się do smażenia i duszenia większej porcji potraw. Wook to również gatunek głębokiej patelni, kształtem przypomina misę, posiada krągłe, albo lekko spłaszczone dno.

Dla entuzjastów grillowania wymyślono również odpowiednie patelnie. Posiadając taką patelnię, nie trzeba posiadać swojego ogródka, żeby delektować się potrawami z grilla. Oprócz patelni klasycznych i głębokich, na rynku nie brakuje także gatunków do funkcji wyjątkowych, jakie służą do smażenia konkretnego typu artykułu. W niektórych sklepach można wyszukać patelnie do jaj ze specjalnymi otworami wyprofilowanymi do ich smażenia. Patelnie do ryb posiadają grillowane dno dopasowane do kształtu ryby i gwarantuje smażenie bez tłuszczu. Patelnie – patelnie – wytwarzane są z przeróżnych tworzyw, jakie różnią się również ceną.

patelnia
Autor: Le Creuset
Źródło: www.SmakProstoty.pl
Termos to naczynie, jakie służy do dotrzymywania ciepłoty płynu, lub wyrobu, który jest w nim umieszczony. Swą funkcję realizuje dzięki temu, że posiada drobne, metaliczne ścianki, pomiędzy jakimi znajduje się luka. Do termosów o klasycznym, przedłużonym układzie wlewamy tylko płyny, z kolei do pokarmów stosowany jest termos specjalnie do tego przeznaczony. Jest on niższy, szerszy, często podzielony na parę części, wyposażony w miski. Nakrętka termosu pełni zarazem funkcję kubka. Obrzeżna powłoka nakrętki to stal nierdzewna, taka sama, z jakiej wykonano termos, natomiast w środku wyłożona jest ona plastikiem. Zamknięcie zupełnie nie powinna się ogrzewać, bo może parzyć ręce. Powinna być też niezwykle szczelna, by podczas przechylania termosu, ani kropla płynu nie wydostała się na zewnątrz.