Odkryj tajemnice najwyższej jakości winnego trunku, bo „życie jest za krótkie, żeby pić marne wino” – Goethe

Napój bogów, to znakomity napój alkoholowy, który jest sumą odmiany winogron, gleby, klimatu i ręki winiarza. Każde wino musi zostać nalewane z majestatem adekwatnym do trudu włożonego w jego powstanie. Szczelnie zakorkowane w szklanym pojemniku, oczekuje na odpowiedni moment otwarcia.

Aby zaznać maksymalnej przyjemności z kosztowania tego wspaniałego trunku, warto a nawet winno się napowietrzyć wino przed zaserwowaniem go na stół. Wcześniejsze otwarcie butelki, jest metodą najbardziej popularną, ale niedoskonałą, dlatego, że wino natlenia się pomału, a przy tym zmienia się jego temperatura na wyższą niż wymagana.

Karafka do wina
Źródło: www.decosalon.pl

Jeżeli wybiera się taką metodę, należy otwartą butelkę z winem, postawić w odpowiednio chłodnym pomieszczeniu . Bardzo istotna jest wytrwałość w odniesieniu do win ciężkich, których aromat jest wieloelementowy, ale jego odkrywanie sprawia ogromną radość. Właściwe dekantowanie przebiega w wyszukanych karafkach ze szkła – akcesoria do win – decosalon.pl.

Skutek dekantowania wina uzyskać można również bezpośrednio w kieliszku. Istotna jest w tej sytuacji odpowiednio duża pojemność kieliszka oraz jego kształt z szeroką płaszczyzną parowania i zwężającymi się ku górze ściankami. Ozdobna butelka do wina o specjalnym wyglądzie – pękata u dołu z wąską szyjką, stosuje się do przebiegu napowietrzania i szykownego serwowania wina na stół.

Standardowe dekantery do wina czarują różnorodnością form, pozwalają świętować picie wina, podnosząc wrażenia zmysłowe i estetyczne ekspertów i wielbicieli win. Oryginalne szklane naczynia do podawania wina, pozwalają uwalniać cały zapach wina, jednocześnie cudownie wyglądając na stole.

Jeśli wino zostało poddane napowietrzaniu, obok dekantera z winem, wskazane jest by stała otwarta, pusta butelka i korek. Kanonem jest, aby podawać wina młode przed długo leżakującymi, serwować lekkie przed treściwymi, podawać wytrawne przed słodkimi i najszlachetniejsze i najbardziej egzotyczne serwowaćna koniec.